HomeJaktAnvänd en värmekamera inför jakten

Använd en värmekamera inför jakten

Värmekamera för enklare jakt

De allra flesta jägare kommer förr eller senare att jaga nattetid. Eftersom de allra flesta bytesdjur, för exempel vildsvin, är nattaktiva. Och oavsett vilket bytesdjur det är du jagar behöver du se även i mörkret. Det enklaste sättet att upptäcka ett bytesdjur i mörkret är med en värmekamera eller en värmekikare. En del jägare föredrar ett mörkersikte, men det är inte nödvändigt att investera i även det hjälpmedlet. Utan det räcker gott med en värmekamera.

Hur fungerar en värmekamera?
Hur fungerar en värmekamera?

Hur fungerar en värmekamera?

En värmekamera kan detektera ett djur med hjälp av kroppsvärmen djuret utsöndrar. Eftersom ett bytesdjur alltid är varmare än omgivningen är de lätta att upptäcka med hjälp av en flir värmekamera. Det fungerar som så att djuret lyser upp i omgivningen som förblir mörkare. Och det går även bra att använda en värmekamera i dagsljus. Förutsatt att kameran har både dag och nattläge.

Enligt jägare är en värmekamera överlägset bäst på att upptäcka djur i mörkret.

Hur mycket kostar en värmekamera?

Det beror helt på vilken modell du väljer. Men en värmekamera kan kosta allt ifrån några tusenlappar till 50 000 kronor. På grund av detta är det viktigt att du sätter en budget och gör ordentligt med efterforskningar. Men en värmekamera jakt behöver absolut inte vara dyr. Utan oftast räcker det med en enklare modell för några tusenlappar.

Lägg fokus på vikt och avkänningsavstånd
Lägg fokus på vikt och avkänningsavstånd

Lägg fokus på vikt och avkänningsavstånd

Vikten är mer betydelsefull än vad du tror. När du sitter ute på pass och använder kameran i flera timmar blir en tyngre modell väldigt tung. Dessutom måste du bära med dig kameran både ut till passet och hem igen. Och en tyngre modell lämnas lätt hemma om det blir för jobbigt att bära på den.

Men tyvärr saknar oftast de lättare modellerna avancerade funktioner du kanske vill åt. En värmekamera jakt behöver inte alltid ha alla slags avancerade funktioner. Utan oftast räcker det gott med en lättare modell med basfunktioner. Valet är upp till dig, se över vad som egentligen är viktigt för dig och välj en värmekamera utefter dina egna kriterier och förväntningar.

Något annat du verkligen behöver se över är avkänningsavståndet. Detta kan du faktiskt se över rätt lätt genom att kontrollera kamerans zoom. Om bilden suddas ut vid maximal zoom kommer den inte att fungera särskilt bra ute i fält. Och fundera över hur långt du egentligen vill kunna zooma in. Kan du träffa på tusentals meters avstånd? Oftast räcker det med en zoom som klarar att zooma in på några hundra meters avstånd.

Relaterbara artiklar

Populära artiklar