HomeLivsstilVad är prepping?

Vad är prepping?

Om du googlar vad prepping är så hör det samman med ordet survivalister och är en grupp/rörelse som på olika sätt förbereder sig för ett kommande avbrott i den normala rutinen eller ordningen. Det finns olika sätt att göra det på. Det kan vara att hamstra livsmedel, vilket de flesta tänker på när du säger prepping, men även såsom självförsvar, första hjälpen utbildning samt en viss självförsörjning.

Avbrott i ordningen

Vad är det då för avbrott som en preppare förbereder sig på?

I dagens svenska samhälle är vi så vana – kanske ordet bortskämda passar bättre – att allt ska fungera. Vägar, elektricitet, värme, internet, pengar, mat och läkemedel ska finnas tillgängligt utan minsta ansträngning. Men vid ett avbrott kan allt det försvinna. Kanske inte på en gång och endast vissa delar, men det påverkar din förmåga till överlevnad i olika grader.

Avbrott kan uppstå av skilda skäl. Det kan bland annat vara på grund av:

Pandemi – Ingen har undgått vad en pandemi kan ställa till med. Coronapandemin skapade en viss oordning men var i stora delar under kontroll i vårt land. Men det fick många att tänka till över vad en lockdown kan få för konsekvenser i det dagliga livet.

Naturkatastrof – I Sverige har vi tack och lov varit förskonade från större katastrofer. Men vi ser hur andra länder och befolkningar kämpar med orkaner, översvämningar, med mera som lämnar hela städer och områden i kaos och förödelse.

Invasion, krig – Med ett pågående krig i vår närhet ser vi direkt effekterna av vad en invasion kan göra mot hela samhällsuppbyggnaden av vägar, försörjning av livsmedel, läkemedel, elektricitet och vatten.

Hur en prepper förbereder sig

En prepper sitter inte med armarna i kors och väntar på hjälp. Nej, en prepper ser om sitt hus och skapar så bra förutsättningar hen kan för att minimera eventuella skador eller svårigheter. Krislådor, vevradio, vattenförråd, batteriladdare med mera är en del av de saker som en prepper har koll på. Är du osäker på vad som du behöver tänka på har MSB gett ut tips på hur du ska agera inför och i en kris.

Prepping är inte till för att skrämmas, lika lite som en prepper sitter och hoppas på en kommande kris. Tvärtom. Det är för att göra livet mindre skrämmande och mer under kontroll. Däremellan lever preppern livet! Det finns mycket att njuta av, familj, vänner, resor, spänning som att spela nätcasino utan licens, vardagliga saker som en god middag, en filmkväll med kärleken. Ju mer redo du är, ju mer kan du njuta av livet.

Relaterbara artiklar

Populära artiklar