HomeEkonomiHur betalar man en faktura?

Hur betalar man en faktura?

En viktig princip är att du alltid betalar dina fakturor i tid. Om inte, drabbas du av en förseningsavgift. Nästa steg är att din faktura går till ett inkassoföretag som tar ut en avgift. Om du fortfarande inte betalar fakturan hamnar den hos Kronofogdemyndigheten. Då får du en ytterligare avgift och vad som är ännu värre: Du kommer att få en betalningsanmärkning. 

 

Det ger dig problem om du vill hyra lägenhet eller låna pengar i en bank. Hur du betalar din faktura är egalt. Du kan använda bankgiro- eller plusgiroblankett. Att betala via internet eller swish är naturligtvis det mest moderna. Det viktiga är att betalningen görs i tid.

 

Hur man betalar en faktura

 

En betalningsmottagare bryr sig inte om hur man betalar en faktura. Det viktiga är att betalningsbeloppet är korrekt. Leverantörens fakturanummer ska framgå. Om du betalar via internet måste du ange OCR-nummer. Annars går din betalning inte igenom, vilket du direkt ser på din datorskärm. Du måste självklart se till att du har tillräckligt med pengar på ditt konto. Om inte kommer banken att ge besked om vilka betalningar som inte gått igenom.

 

Hur länge kan man vänta med att betala en faktura?

 

Om du släpar med din betalning i två eller tre dagar händer normalt inget. Vid en längre fördröjning får du påminnelse, som leder till en påminnelseavgift. Den kan vara mellan femtio och hundra kronor per faktura. Om du av någon anledning inte kan betala en faktura i tid, ska du kontakta den som ställt ut fakturan. 

 

Du berättar ärligt bakgrunden. Exempelvis kan du själv vänta in pengar som blivit fördröjda. Du berättar när du kan betala. I de allra flesta fall accepterar leverantören att betalningen blir fördröjd utan att de skickar fakturan till inkasso. 

 

Hur betalar man en faktura via bankgiro?

 

Det finns i princip två sätt. Du kan skriva på en bankgiroblankett. Det andra sättet är vanligast idag, nämligen att betala via internet. Du loggar in på din bank. Du klickar på “Betalningar”. På skärmen får du upp allt du behöver för att genomföra en betalning. Du fyller i bankgironummer, belopp, betalningsdatum och OCR-nummer. Om du är osäker, kan du gå in på ditt bankkonto på betalningsdagen och försäkra dig om att betalningen har genomförts. 

Relaterbara artiklar

Populära artiklar