HomeTeknologiDe bästa innovationerna inom Tech under 2000-talet

De bästa innovationerna inom Tech under 2000-talet

Det är lätt att glömma bort hur lite tid det egentligen har gått sedan vissa av våra vardagsredskap och hushållsapparater lanserades. Från 10 till 20 år har gått sedan de flesta av dessa innovationer introducerades på marknaden och in i våra hem och händer.

Om någon från innan 2000-talet skulle kunna läsa denna artikel-lista så skulle de möjligen tro att det var en lista på förhoppningar om framtida uppfinningar.

3D-Skrivare 

3D-Skrivare 

En av de coolaste vardagsapparaterna som finns idag är bland annat 3D-skrivaren.

Vill man ha miniatyr Darthvader eller en ortopedisk led som läkare kan använda vid en operation, kan 3D skrivaren tillhandahålla för varje behov. Med lite plast, en laser och en kraftfull mjukvara har vi numera en skrivare som kan skriva ut livsviktiga komponenter för att rädda liv samtidigt som leksaker för vardagsnöjen.

Kryptovaluta

Kryptovaluta

Tjugolappar och hundralappar är ovanligt att stöta på i dagens butiker och vardagshandeln. Nästan allt som köps i dagens butiker är genom chip och osynlig valuta som styrs av dess egna värde på börsen i stället för en centralbank, nämligen kryptovaluta.

Bitcoin, Etherum, Litecoin, med mera, alla dessa valutor som används genom blippen på telefonen eller nätvaruhandeln genom olika e-plånböcker. Tanken av dessa skulle vara något från ett Bellman-skämt innan 2000-talet när fysisk valuta, mynt och hundralappar, sågs som något som aldrig skulle kunna försvinna eller ersättas. Speciellt inte med binära koder genom internetet, som fortfarande ansågs vara en trend-fluga under den tiden.

 

Smartphones

Smartphones

Från klickande Morsekod maskiner till stationära väggtelefoner med sladd, till plasttegelstenar med utdragbar antenn till en 28X82 mm smartphone. Telefonens historia och evolution är en av de mest fascinerande historierna av all vardagsteknologi.

De har utvecklats så pass mycket att de knappt används som telefoner numera utan används för spel och nätcasino. Några av dagens smarttelefoners maskinvara skulle innan 2000-talet kunna ta upp ett helt köksbord, från kamera, walkie-talkie, kompass, alla världskartor, en dator, och mycket mer. Denna innovation som fortsätter att ge och utvecklas varje timme i dagens teknologiska framgångsland. Man kan bara undra hur telefonens historia kommer att fortsätta utvecklas om ytterligare 20 år fram i tiden.

E-böcker/ läsplattor 

E-böcker/ läsplattor 

För alla bokälskare som har slut på plats hemma för att köpa nya böcker men inte vill göra sig av med de som redan dekorerar bokhyllan, nattduksbordet, stapplas längs olika möbler eller under blomvaser, har läsplattorna varit en gudagåva.

Med e-bläck (e-ink) och dagens smart-teknologi utvecklades den första läsplattan från Sony’s innovation till dagens Kindle. Men det är inte bara de som har för många böcker hemma som tar nytta av dessa framsteg inom e-böcker.

De som har svårt att se eller olika grader av blindhet har alla dessa uppsjöar av e-böcker som läses upp genom olika streaming plattformar varit en trevlig och välkommen uppskattning i vardagen. Innan dessa e-böcker och uppläsnings plattformar som Audible, var det inte många böcker man kunde lyssna på och kvalitén var inget att prata om.

 

Självkörande bilar

Självkörande bilar

En av de större innovationerna under 2000-talet är inte bara miljö-och elbilar utan de självkörande bilarna. Som rakt ut ur den animerade sitcomserien från 1962 The Jetsons som skildrar en familj som bor långt in i framtiden.

Så pass långt att de har flygande bilar och bor i rymden, kommer konceptet av de självkörande bilarna, och det skulle säkerligen kännas lika troligt som flera element ur den animerade serien innan 2000-talets tekniska revolution.

Men de självkörande bilarna parkerar inte där, det är även i dagens läge smartbilar som håller på att utvecklas som även känner av vägen och vägrenarna helt själv. Dessa bilar signalerar sedan till passagerarna hur bilen kommer svänga och om det kommer ett gupp lite längre fram för att förvarna passagerarna så att de inte blir uppskrämda av guppet de kanske inte själv höll utsikt efter.

AG och VR

AG och VR

Augmented reality-teknik (AG) och virtuell reality (VR) är smartteknologins baby och alla teknikfantasters lekhörna. AG är verklighetstekniken gjort virtuell, med grafik som överlagrats verkliga foton och livestreaming genom olika smart kameror.

Detta används både i olika geografiska smart-kartor och mobilspel som använder kameran som Pokémon Go och Snapchat filter. Det är ett tillägg där grafiken läggs över de verkliga livstreamingen för att visa olika Pokémon eller väderförändringar. 

Varav VR är de virtuella verkligheten där man använder sig av olika konsoler och VR-glasögon för att förvandla ens omgivning till den digitala världen, där de olika konsolerna och mätningssystemen reagerar på personens egna rörelser för att simulera dessa inom den virtuella verkligheten.

Avslutningsvis

Det finns inte mycket mer att säga avslutningsvis än att åter igen nämna hur vi lätt tar dessa innovationer och tänker på dem som vardagsaparater och inte egentligen tänker igenom om hur häftiga de och deras historia egentligen är. Dessa teknologiska innovationer har för alltid förändrat vår värld i både livsviktiga medicinska förbättringar och vardagsroliga tidsfördriv.

Relaterbara artiklar

Populära artiklar