HomeTeknologiBredband via fiber - en kort guide

Bredband via fiber – en kort guide

Det pågår ett ständigt arbete att bygga ut fibernätet. Idag har fler och fler hushåll tillgång till bredband via fiber. Regeringens vision är att år 2025 ska alla i Sverige få tillgång till ett fibernätverk. Med andra ord inom en snar framtid. Vilket även medför att man gräver som aldrig förr för att ge plats åt fiber bredbanden.

Det här inlägget är till för att ge dig en bättre allmän förståelse om fiber bredband. Inlägget går igenom hur det fungerar, exempel på andra bredband samt hur man får tillgång till ett fiber bredband.

Hur fungerar bredband via fiber

Med fiber innebär att dataöverföringen sker genom en fiberoptisk kabel. Kabeln skickar, och tar emot, information med en hög hastighet. Detta sker i form av ljussignaler istället för elektriska pulssignaler. I sin tur bidrar de till att bredbandet inte blir påverkat av yttre störningar som andra typer av bredband.

Med hjälp av ett fiber bredband kan du åstadkomma mycket. Du kan exempelvis surfa, se på TV och spela spel med minimala störningar. Till skillnad från t ex bredband via ADSL, kabel-TV och mobilt bredband kan du med fiber få en allt högre nedladdningshastighet på 1 Gbit/s. Det finns även fiberleverantörer som idag erbjuder upp till 10 Gbit/s i vissa nät.

Ett urval av andra typer av bredband

ADSL – Kort saft innebär det att dataöverföringen sker via telenätet. Först och främst påverkar det hastigheten på bredbandet, och för det andra påverkar det även kvalitén. Störningar kan till och med förekomma, då informationen sänds via äldre koppartrådar. De gamla telefonlinjerna är tillverkade av koppar och känsliga för yttre påverkan. Hastighet: 8-60 Mbit/s

Kabel-TV – Uppkoppling via koaxialkabel som är ansluten till ditt kabel-TV-uttag. Trots att det inte är lika populärt så förekommer kabel-TV som vanligast i flerfamiljshus. Du får genom en kabel-TV en trygg och stabil uppkoppling. Hastighet: 50-1200 Mbit/s

Mobilt bredband – Dataöverföringen sker via mobilmaster upp till 5G-nätet beroende på leverantör och utrustning. Mest vanligt är 4G. Mobilt bredband existerar både som abonnemang och kontantkort. Det gör att du kan välja mellan att ha en fast surfpott eller få obegränsad tillgång. Hastighet: 10-20 Mbit/s (med 4G).

Vem kan få internet med fiber

Du som bor i villa med förutsättningen att det finns en fiberkabel i området att ansluta dig till. Installationskostnaden ligger på 20 000 – 25 000 kr. Även du som bor i flerfamiljshus kan få fiber bredband, om din hyresvärd/bostadsrättsförening kopplat fastigheten till fibernätet. Utbyggnaden sker kontinuerligt och efter det ska alla hushåll kunna välja fiber. Eventuell anslutning är givetvis valfri.

Val av fiberleverantör

Det finns många bolag som erbjuder fibertjänster. Det är lite av en djungel, men misströsta inte! Det finns hjälp att få. På fiberleverantörer.se hittar du de bästa fiber leverantörerna och kan enklare göra ditt val.

Relaterbara artiklar

Populära artiklar