HomeLivsstilBästa tipsen för minskad elkostnad

Bästa tipsen för minskad elkostnad

Med ökande och oförutsägbara priser på energi så är det många som söker efter ett sätt att sänka sin kostnader. Ett beprövat knep är att se över sitt elavtal och försöka hitta ett billigare. Men det finns några andra sätt att minska sin konsumtion av el och därmed också kostnaden.

Många av de tips vi presenterar här kan användas både av dig som bor i villa och dig som bor i lägenhet. Den största skillnaden kommer du som redan har en stor förbrukning märka, men tipsen är avsedda för alla.

Byt ut det du kan

Många av maskinerna drar mycket ström. Det gäller framförallt den typen av apparater som på något sätt höjer eller sänker temperaturer. Exempel på den här typen av maskiner är naturligtvis luftkonditionering, kylskåp och luftvärmepump. Men det gäller också både torktumlare och tvättmaskiner.

Om du har någon av ovan nämnda maskiner i ditt hem så finns det en risk att de drar ganska mycket el när de används. Det gäller speciellt om de är av äldre modell. Har du möjlighet att byta ut dem så bör du göra det, och då väljer du en ny maskin med en hög energiklass.

Stäng av helt

Många hushållsmaskiner har ett standby-läge som du kanske utnyttjar när apparaten inte är igång. Ett exempel på detta är TV-apparaten som du stänger av med fjärrkontrollen för att sedan kunna sätta på den enkelt utan att behöva röra själva apparaten.

Men det har visat sig att även modern elektronik drar överraskande mycket el när det är i standby-läge. Du gör därför bäst i att stänga av alla apparater som du inte använder.

Se upp särskilt med vissa datorer

Det finns en ganska lång rad med apparater som drar oväntat mycket el. Om du tänker på din laptop och dess förbrukning så är det kanske svårt att tänka sig att en annan dator skulle vara annorlunda. Men faktum är att en så kallad gaming-dator kan dra upp till sex gånger så mycket som ditt kylskåp.

Om vi antar att gaming-datorn används ett par timmar per dag så kommer den under ett år att dra drygt 500 kWh. Beroende på just ditt elpris och hur det utvecklar sig så motsvarar det ett par tusen per år i elkostnad.

Det är med andra ord väl värt att se över användningen av en sådan dator om den finns i hushållet. Se åtminstone till att den alltid är avstängd då någon inte använder den. För mer information bör du även göra ett besök hos billig el.

Previous article
Relaterbara artiklar

Populära artiklar